VIND EEN JOB
Rijschool
011 75 91 49
Rijschool > Code 95

Code 95

Vakbekwaamheid is een aanvullende opleiding op het rijbewijs C of CE. Het is een verplicht bewijs voor vrachtwagenchauffeurs die professioneel willen rijden in de transportsector. Als je slaagt voor de opleiding krijg je een aanduiding ‘code 95’ op je rijbewijs bij de voertuigcategorie.
Prijs op maat. Contacteer ons.

Wat is vakbekwaamheid (Code 95)?

Sinds 2009 heeft de EU het bewijs van vakbekwaamheid ingevoerd voor beroepschauffeurs. Het is een verplichte en aanvullende opleiding op het rijbewijs C of CE waar je specifieke zaken bijleert rond commercieel transport. Als je slaagt voor de opleiding krijg je een aanduiding ‘Code 95’ op je rijbewijs bij de voertuigcategorie. Vandaar dat men in de volksmond praat over code 95 als men het heeft over vakbekwaamheid.

Voor wie is dit verplicht?

Vakbekwaamheid is verplicht voor alle beroepschauffeurs die in de EU wonen en/of werken. Het is verplicht wanneer je als professioneel vrachtwagenchauffeur wil werken in de transportsector. Het transporteren van goederen is dan je hoofdactiviteit. Vakbekwaamheid is niet verplicht wanneer je enkel materiaal vervoert voor een andere hoofdactiviteit (bv. schrijnwerker) of voor privé doeleinden rijdt.

Geldigheid en nascholing

Vrachtwagenchauffeurs die het bewijs van vakbekwaamheid hebben behaald, moeten permanent bijscholen om hun vakbekwaamheid te behouden. Het bewijs is 5 jaar geldig. Om het bewijs te vernieuwen moet je binnen die periode 35 uur nascholing gevolgd hebben bij een erkend opleidingscentrum. Dit komt overeen met 5 opleidingsdagen van 7 uur les. Voor meer informatie over de verschillende Code 95 opleidingen kan je terecht bij ons opleidingscentrum. Klik hier.

Combinaties met een rijopleiding

Bij Segers Group kan je de opleiding vakbekwaamheid als optie nemen op de rijopleidingen C of CE. Voor combinaties met rijbewijs C hebben we vaste prijzen. Wil je combineren met een opleiding rijbewijs CE? Gelieve ons dan te contacteren voor een offerte op maat.

Theorie

Je kan de theorielessen vakbekwaamheid op vaste data bijwonen in de rijschool. Op aanvraag is een regeling op maat mogelijk, contacteer ons hiervoor. Tijdens de lessen is er voldoende ruimte voor vragen en zien we ook examenvoorbeelden.
We voorzien 1 lesdag waarin we het handboek vakbekwaamheid behandelen met thema’s zoals ongevallen, ladingzekering en veiligheid.

Praktijk

De praktijkopleiding vakbekwaamheid bestaat uit 4 lessen. We leggen daarin de focus op de praktische proeven die terugkomen op het examen. We leren je onder andere het vastzetten van ladingen, het invullen van een ongevallenformulier en het correct invullen van een CMR-vrachtbrief. Onze ervaren instructeurs geven daarnaast ook leerrijke tips voor beroepschauffeurs in wording.

Examen

Op het examen theorie moet je 100 meerkeuzevragen en 8 casestudy’s beantwoorden en een mondelinge proef afleggen. Meer informatie over het theoretisch examen vind je hier.
Het examen praktijk bestaat uit een rit van minimum 90 minuten op de openbare weg en bijkomende praktische proeven op privaat terrein. Meer informatie over het praktisch examen vind je hier.

Prijs

Prijs op maat. Contacteer ons.

Interesse in deze opleiding?

Schrijf je in via onze website. Wij contacteren jou vervolgens persoonlijk voor een offerte op maat en de gelegenheid om de lessen in te plannen. Tot snel!
Je gegevens

  Voornaam

  Achternaam

  Postcode

  Gemeente

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Huidig rijbewijs

  Rijbewijsnummer

  Rijksregisternummer

  Laatste medische schifting

  Onze belofte

  Snel naar je rijbewijs

  Ervaren instructeurs zorgen dat je snel en veilig de baan op kan. We brengen je op korte termijn de nodige rijvaardigheden bij en verhogen je slaagkans op het rijexamen.

  Programma op maat

  Wij werken volgens een persoonlijke aanpak, afgestemd op de noden en sterktes van de student. Met een flexibel studieplan waarin we de voorziene tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken.

  Sociaal en verantwoord

  Onze sterke rijopleidingen houden we toegankelijk en budgetvriendelijk. We willen goede chauffeurs trainen en stimuleren met verkeersinzicht en voldoende praktijkervaring.